Goedwerkende WiFi lijkt vanzelfsprekend, maar is dat niet. Dure apparatuur die snel verouderd, onverklaarbare bottlenecks en onzichtbare beveiligingsproblemen; er zijn tal van problemen die draadloos internetten bemoeilijken. En slechte WiFi is misschien wel frustrerender voor gebruikers dan helemaal geen Wifi.

WiFi via de cloud

Natuurlijk kunt u zelf een hoop infrastructuur aankopen en beheerders in loondienst nemen. Maar is er niet een makkelijkere manier? Jazeker! Draadloos internetten wordt tegenwoordig namelijk ook als cloud-gebaseerde dienst aangeboden, onder de naam Wireless-as-a-Service. WaaS biedt veel voordelen ten opzichte van reguliere WLAN oplossingen; hier zijn 5 veel voorkomende problemen die met WaaS tot de verleden tijd behoren:

1.      Trage verbindingen

U kent het vast wel: u heeft dringend dat éne bestand nodig, maar het downloaden gaat zo snel als modder door een gieter. In feite is er dan te weinig bandbreedte-capaciteit beschikbaar. Hier liggen verschillende factoren aan ten grondslag. Wellicht zijn er te veel devices verbonden, is er sprake van interferentie, of zijn bepaalde access points kapot. Het kan ook een combinatie van deze en andere redenen zijn. Om trage verbindingen structureel op te lossen is een gedegen site survey nodig. Bij WaaS zit deze standaard inbegrepen. Tijdens het inmeten wordt voor een ervaren provider duidelijk waar de bottlenecks zitten, waarna de juiste maatregelen getroffen kunnen worden, zoals additionele of krachtigere hardware.

2.      Moeilijk schalen

Over trage verbindingen gesproken: Na verloop van tijd groeit het aantal gebruikers van een netwerk. Bovendien heeft een gebruiker vaak meerdere devices, die steeds zwaardere applicaties draaien. Hierdoor is de initiële capaciteit op den duur niet meer afdoende. Met traditionele WiFi netwerken is het flexibel opschalen van de benodigde infrastructuur vaak een heikel punt. Hardware moet immers ingekocht, geplaatst en geconfigureerd worden, wat weer druk legt op netwerkbeheerders en budgetten. Bij WaaS is de provider verantwoordelijk is voor de werking van het netwerk en de bijbehorende dekkingsgraad. U heeft er dus geen omkijken naar. Heeft u juist minder gebruikers of devices na verloop van tijd? Ook afschalen is mogelijk met WaaS. Dat brengt ons gelijk bij het volgende punt.

3.     Te veel of te weinig investeren

Flexibel op- en afschalen is erg prettig, maar in de praktijk vaak lastig. Wanneer u zelf moet investeren in allerlei licenties, apparatuur en personeel lopen de kosten al snel op. De hard- en software moet daarnaast beheerd, onderhouden of vervangen worden. En natuurlijk moeten aangeschafte bedrijfsmiddelen afgeschreven worden met voldoende ROI. WaaS is een totaaloplossing, waarbij alle benodigde componenten bij de prijs inbegrepen zitten. Deze prijs wordt bepaald op basis van maandelijkse pay-per-use, tegen vooraf vastgestelde tarieven. Hierdoor kan flexibel geschaald worden, zijn de kosten voorspelbaar en hoeft u geen grote initiële investeringen te doen om over goede WiFi te beschikken. Oftewel, met WaaS verschuift u CAPEX naar OPEX. Overigens kan Dovilo uw eigen infrastructuur naadloos integreren in de WaaS oplossing, waardoor eerdere investeringen niet verloren gaan.

4.     Blinde vlekken in de beveiliging

De constant wisselende devices die met het netwerk verbinden introduceren ook constant nieuwe veiligheidsrisico’s. Bovendien worden regelmatig nieuwe kwetsbaarheden ontdekt. Voor je het weet wordt het netwerk gehackt via een aquarium of een airconditioner. Om het risico te minimaliseren moeten hardware, firmware en beveiligingsprotocollen continu geüpdate worden volgens de laatste beveiligingsstandaarden. Een goede WaaS provider is op de hoogte van deze standaarden en weet deze op het draadloze netwerk toe te passen. Weer een zorg minder voor u.

5.     Complex netwerkbeheer

Bottlenecks analyseren en oplossen, capaciteit- en gebruikersbeheer, infrastructuur onderhouden en beveiligingsrisico’s minimaliseren: netwerken beheren kost veel tijd, en tijd is geld. Onderwijl neemt de complexiteit van WiFi alleen maar toe, terwijl goed IT-personeel schaars is. Niet iedereen heeft de middelen om een klein leger aan IT’ers in dienst te houden. In dat geval loont het om het beheer uit te besteden. En beheer uitbesteden is nou juist één van de kenmerken van as-a-Service oplossingen.

Is WaaS geschikt voor uw organisatie?

Ondanks de vele voordelen die WaaS met zich meebrengt, is het niet per definitie de juiste oplossing voor iedere organisatie. Met voldoende kennis en kunde in huis heeft een organisatie wellicht meer baat bij goede IT asset management, of een additionele beveiligingslaag. Wellicht wilt u graag dat alles on-premise blijft (ook dat is overigens mogelijk bij Dovilo)? Daarom kunt het beste altijd eerst met een specialist overleggen, zodat u een oplossing vindt die aansluit op uw wensen en eisen.

Wilt u dat we meedenken over de beste oplossing uw organisatie? Neem dan nu contact met ons op. Onze specialisten staan u graag te woord.