Licentiebeheer: voorkom onnodige kosten

Steeds vaker wordt software as a service gehuurd in de cloud. Deze licenties zorgen voor meer administratie en toenemende complexiteit voor IT. Vaak is onduidelijk welke licenties in omloop zijn, welke vorm van support er is, en welke rechten en plichten eraan verbonden zijn. Licentiebeheer is daarom wel heel belangrijk. Bovendien brengen ongebruikte licenties onnodig kosten met zich mee. Dat wilt u voorkomen.

Risico’s onvolledig licentiebeheer

Onoverzichtelijk en onvolledig licentiebeheer brengt risico’s met zich mee:

 • hoge beheerkosten door (onnodig) uitzoekwerk en administratielast
 • uitval van software, en daardoor van bedrijfsprocessen
 • in het ergste geval: juridische conflicten met leveranciers

Dovilo heeft veel ervaring met het beheren van en inzicht verkrijgen in uw licenties.
Wij helpen u graag met uw licentiebeer.

Wat mag u van verwachten van ons licentiebeheer?

 • Advies: betaal alleen voor wat u nodig heeft

Dovilo levert advies en een transparant overzicht in de voor- en nadelen van verschillende keuzes. Daarmee voorkomen we onnodig hoge licentiekosten of meer verbruik dan noodzakelijk is voor uw organisatie.

 • Actueel overzicht van al uw licenties: op elk moment, over alle platformen heen

Licentiebeheer is een doorlopend proces want uw organisatie en behoeften veranderen ook continu. Daarom leveren wij verschillende tools   om het gebruik gedurende uw gebruiksperiode steeds te monitoren en zo nodig bij te sturen. Dat geldt niet alleen voor de publieke cloud maar ook voor de private cloud en hybride situaties.

Overzicht of zelf licenties beheren in uw eigen portal

Via uw eigen clientportal kunt u meekijken hoe het staat met het verbruik van uw licenties. Wij zorgen dan dat al uw licenties op orde zijn en houden de administratie op orde.

Wilt u zelf uw licenties beheren, dan kan dat ook via uw clientportal.

Afhankelijk van uw keuze kunt u in de clientportal:

 • Zelf licenties toevoegen

In de portal kunt u eenvoudig zelf licenties voor cloudservices toevoegen. Deze worden direct beschikbaar voor uw organisatie en na aanschaf automatisch meegenomen in het licentiebeheer.

 • Overzicht cloudverbruik en kosten en budgetwaarschuwingen raadplegen

In uw dashboard vindt u gedetailleerde en actuele kosten- en verbruiksanalyses van uw organisatie. Op basis van machine learning geeft deze verbruiksprognoses en stelt u op de hoogte stellen als budgetdrempels naderen.

 • Consolideren van licenties van diverse cloudproviders

De portal is ingericht voor gebruik van de meest voorkomende software licenties binnen uw organisatie. Office 365 CSP, Azure CSP, AWS, Checkpoint, VMWare en nog veel meer.    U bent dus niet gebonden aan één leverancier of omgeving.

Licenties in een hybride cloudomgeving

Ook licentiebeheer in hybride omgevingen is mogelijk. Heeft u behalve IT-toepassingen in de (public) cloud, nog applicaties in uw bestaande IT-omgeving of in een private cloud? Geen probleem! Dovilo kan u helpen bij het samenstellen van de benodigde licenties en zelfs het volledige licentiebeheer voor uw hybride omgevingen verzorgen.

 • De meest kostenefficiënte oplossing

Hybride clouds vereisen een andere licentiemethode, een model waarin permanente licenties en abonnementsmodellen worden toegepast op de meest kostenefficiënte manier. Dat is best een ingewikkelde rekensom. Wij zorgen voor het overzicht en geven advies over de verschillende opties. U kiest wat het beste bij uw organisatie past.

 • Kennis van voorwaarden

Behalve inzicht in de kosten, vereisen licenties voor hybride omgevingen veel kennis van de voorwaarden van alle betrokken licenties en contracten. Ook daarin kan Dovilo u ondersteunen. Wij kijken naar het totaalplaatje. Overweegt u een transitie? Dan kijken we wat het beste moment is om over te stappen.

Flexibel licentiebeheer van Microsoft 365

De software van Microsoft voor digitale werkplekken is de meest populaire op dit moment. Licenties kunnen per maand worden op- en afgeschaald. Het aantal benodigde werkplekken kan dus flexibel meegroeien met uw bedrijf.

Om het nog gemakkelijker te maken heeft Microsoft het Microsoft Cloud Service Provider programma in het leven geroepen. Dit programma biedt financiële voordelen als u flexibel wilt zijn. Hiermee activeert u per maand alleen licenties die nodig zijn. U kunt dus per maand op- of afschalen.   Zijn er tijdelijk meer medewerkers aangetrokken voor een project? Voeg dan voor de periode van het project licenties toe in uw portal. De software is direct beschikbaar. En als u ze niet meer nodig heeft, zet u ze weer uit. Voor vaste medewerkers kunt u kiezen voor een jaarlicentie. Die is goedkoper dan een flexibel maandabonnement.

Voordelen van het uitbesteden van licentiebeheer aan Dovilo

 • Minder administratielast voor IT-afdeling
 • Inzicht in verbruik, op elk moment
 • Snel bijsturen op basis van behoefte: zowel op- als afschalen
 • Geen kosten voor licenties die niet worden gebruikt
 • Voorkom uitval software en daardoor bedrijfsprocessen
 • Geen risico op juridische conflicten met providers
 • 1 Dashboard voor alle providers en platformen