Bedrijven zijn sterk afhankelijk van hun automatisering en data. Niet alleen kennisintensieve bedrijven, maar ook logistieke- of productiebedrijven omdat ook deze steeds meer zijn geautomatiseerd. Gaat er data verloren of komt productie stil te leggen, dan gaat dat direct ten koste van de omzet. Daarom wil ieder bedrijf grip houden op de eigen data en de goede werking van applicaties, ook in de cloud.

Dat zal ook voor uw organisatie gelden. Maar hoeveel controle heeft u eigenlijk over uw data? Bij de keuze voor een cloudprovider leggen bedrijven zich vaak vast en overstappen blijkt na verloop van tijd niet meer zo gemakkelijk. En wat als zich een calamiteit voordoet? Hoe snel kunt u in dat geval het werk vanaf een andere locatie weer hervatten?

Continuous Data Protection (CDP) is de oplossing om data te beschermen. En dat heeft nog meer voordelen dan alleen uw bedrijfsprocessen veiligstellen.

Wat is Continuous Data Protection (CDP)?

Continuous Data Protection is software die:

1) synchroon data opslaat op meerdere locaties (meersynchroon)
2) het mogelijk maakt de productie op een andere locatie op te starten

Er zijn verschillende aanbieders van CDP software, waaronder Zerto en Veeam. De eerste zorgt naast synchronisatie ook voor orchestratie. Daarmee is de data altijd direct beschikbaar en kunnen applicaties direct op elke locatie ter wereld opnieuw opgestart worden op elk cloud platform. Dus hiermee ook een extra zekerheid voor bedrijven waar continuiteit van productie zeer belangrijk blijft. De orchestratie maakt het mogelijk vooraf te testen of data consistent is en blijft en productie applicatie direct opgestart kunnen worden. De CDP techniek zorgt er ook voor dat bandbreedte verbruik beperkt blijft in kosten. Veeam biedt ook mogelijkheden om applicaties te herstellen, echter herstel zal dan meestal al snel enkele uren kosten voor een middelgrote omgeving. Bij Zerto is dit volledig geautomatiseerd.

Met een continue synchronisatie van uw data heeft u een achterstand van slechts enkele seconden op uw productie. Zelfs als uw organisatie dagelijks terabytes verbruikt, verliest u bij een incident nauwelijks data en kunt u binnen een paar seconden overschakelen naar een andere locatie. De andere locatie kan dus zowel een public als private provider zijn.

Kosten versus opbrengsten van continuous data protection

Bij de inrichting van een nieuwe IT-omgeving is het mogelijk om synchroon een replicatie-omgeving op te bouwen op een andere locatie. Dit is echter erg kostbaar. Ten eerste omdat het lastig is om te bouwen en ten tweede omdat het veel hardware vereist. Daarmee vergeleken, is cdp software slechts een fractie van de kosten. U kunt bovendien kiezen om cdp alleen in te schakelen op de virtual machines waar het toe doet. Bijvoorbeeld die servers waarop bedrijfskritische applicaties draaien. Minder essentiële files hoeft u niet continu synchroon te kopiëren. Deze kunt u ook op een andere manier en later kopiëren.

CDP kopieert naar meerdere locaties, terwijl een replicatie-omgeving alleen synchroon kopieert naar één andere locatie. Dat betekent nog meer zekerheid. De software is gewoon toepasbaar in uw bestaande datacenter on-prem of in de cloud. Een journal in de software houdt ook nog eens logische consistentie punten bij waardoor er exact voor een logische corruptie of ransomware aanval kan worden teruggekeerd, alsof het nooit gebeurd is.

Een voorbeeld uit de praktijk:

Stel u heeft een productiebedrijf dat 24×7 in bedrijf is. Uw productiekosten bedragen € 80.000 per uur. De opbrengsten van een uur productie bedragen € 100.000. Valt het IT-systeem uit, dan betaalt  u nog steeds productiekosten maar verliest u € 100.000 aan inkomsten. Van een marge van +20%, zakt u naar een marge van -80%. In zo’n geval zijn de kosten van CDP software al snel terugverdiend.

Voordelen continuous data protection

Continuous data protection heeft een aantal voordelen die niet alleen uw bedrijfskritische processen bewaken maar ook kosten besparen en flexibiliteit leveren:

·      Back-up en uitwijk

Door steeds een back-up te maken van de actuele data, kunt u in geval van calamiteit snel uitwijken naar een andere locatie om de productie te hervatten. Hiermee borgt u inkomsten zoals we al zagen in het voorbeeld, maar het voorkomt ook dat medewerkers met hun armen over elkaar zitten als het systeem uitvalt. Daarmee voorkomt u verspilling van kostbare productietijd.

·      Opvangen piekbelasting

Heeft uw organisatie te maken met piekseizoenen? Dankzij CDP kunt u eenvoudig opschalen op andere servers in geval van piekbelasting (cloudbursting). Op die manier maakt u optimaal gebruik van cloud resources die u weer afschaalt zodra u terugschakelt naar een lagere productie.

·      Flexibel en onafhankelijk, uw exitstrategie

Met CDP kunt u eenvoudig, snel en relatief goedkoop overstappen naar een andere cloudprovider. Als u eenmaal gekozen heeft voor een provider en u wilt overstappen, dan zijn daar vaak hoge migratiekosten mee gemoeid. Alle data moet worden gekopieerd en gemigreerd. Dat kost tijd en geld. Met CDP beschikt u al over een actuele set van data en betaalt u alleen voor de aansluitkosten. Dat houdt u flexibel en onafhankelijk. Bovendien kan de transfer naar een andere provider binnen enkele minuten tot enkele uren plaatsvinden. Dovilo biedt dit eventueel ook als migratiedienst aan.

·      Besparen op hardware en lijnverbindingen

Wanneer u data repliceert in een ander datacenter dan is dat een aanzienlijke investering in hardware. Tegelijkertijd vergt het verzenden van terabytes aan data veel bandbreedte. Als u op een bepaald moment al uw data kopieert om bijvoorbeeld te switchen van provider, dan bepaalt de lijnverbinding hoe snel dat gaat. Tenzij u betaalt voor een duurdere lijn. Met CDP wordt continu de gewijzigde data gekopieerd en heeft u dus minder bandbreedte nodig.

Bescherm uw bedrijfskritische processen en data

Door vooraf goed na te denken over hoe u uw data-opslag inricht, voorkomt u veel problemen en omzetverlies bij mogelijke incidenten. Hoe u de juiste requirements opstelt voor uw data-opslag in de cloud vertellen we in onze blog Waar moet u op letten als u data opslaat in de cloud?.

Het inrichten van continuous data protection is een onderdeel van data management. Dovilo helpt u daar graag bij. Wij bieden CDP aan als onderdeel van onze Disaster Recovery dienst. En bieden dit ook aan in projectvorm voor klanten die al een bestaande inrichting hebben.

Wilt u meer weten over het opzetten van data -opslag in de cloud? Volg dan onze blogreeks over data management. In de volgende blog vertellen we meer over hoe u voorkomt dat anderen (ongemerkt) uw data aanpassen.

Meerdere locaties voor uw data?

Wilt u weten hoe u ook van de voordelen van continuous data protection kunt profiteren?

Download het whitepaper!

Wilt u advies over wat voor uw organisatie de beste oplossing is voor het veiligstellen van data in de cloud? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op