Bel direct op: +31 85 486 86 86

Public & Private Cloud

Een veelgestelde vraag op het gebied van Cloud is de vraag over mogelijkheden en risico’s van Public versus Private Cloud. Outages en faillissementen van providers leiden tot vragen over de risico’s. Ook de voordelen zijn vaak te eenzijdig belicht en vereisen meer aandacht. Dovilo helpt u met keuzes op dit gebied, zodat u wel uw concurrentiepositie optimaliseert ten behoeve van uw business. Wij hebben onderstaand een aantal vragen met de antwoorden vermeldt. Uiteraard is de scope vele malen groter. Bel ons gerust voor een afspraak.

1: Wat is Cloud?

Cloud wordt door de meeste partijen gedefinieerd als een levering van IT faciliteiten over een IP netwerk. Dit kan een infrastructuur zijn, welke u zelf beheert en applicaties op installeert. Maar het kan ook een volledig beheerde applicatie zijn, welke u uitsluitend als gebruiker functioneel gebruikt.

2: Is Cloud echt goedkoper?

Zoals als met alles geldt ook hier de wet van eerlijk waren vergelijk. Hoeveel waarde onderkent u in de totale diensten, welke geleverd worden. Wat is voor u belangrijk en op basis van deze waarden kunt u een best passende partij inschakelen.

3: Loop ik risico met het afnemen van een Cloud provider?

Ja, maar dit is niet anders als bij ICT in eigen beheer, immers u bent afhankelijk van personeel en toeleveranciers. Wilt u controle over de mate van risico beheersing, dan bent u het beste af met een lokale private Cloud provider. Public Cloud providers kennen een globale scope en redundantie, echter bewijzen ook nogal eens voor langere tijd het gehele platform beschikbaarheid te verliezen. (Denk ook na over DR mogelijkheden voor uw primaire productie in de Cloud bij een andere provider) Ook moet u zich afvragen wat past binnen het risicoprofiel van uw onderneming.

4: Wat zijn veelgehoorde voordelen van Publieke Cloud providers tegenover Private Cloud?

De mate van flexibiliteit in het leveren van IT resources, uitgebreide toolsets, eenvoud

5: Wat zijn veel gehoorde nadelen van Publieke Cloud providers tegenover Private Cloud?

Kosten zijn veelal ondoorzichtig en vallen vaak hoger uit, (laat u goed adviseren!), de leercurve is te steil. De pre configuratie keuzes zijn te beperkt en werken ook kostenverhogend. SLA beperkingen en fysieke infra beveiliging.

6: Mijn management zegt dat we naar de Cloud moeten, maar hoe doen we dat?

Zoek een partner zoals Dovilo. Wij kunnen u adviseren in het gehele traject en begeleiden in transformaties naar hybride of volledige Cloud scenario’s.

7: Wat is een exit strategie?

U kunt beter vooraf inregelen hoe u uw IT productie eenvoudig kan overzetten naar een andere provider of intern op uw eigen IT, ter voorkoming van “lock-in” en in geval van plotselinge calamiteiten.

8: Wat is over het algemeen een goed beeld op kostenontwikkeling met of zonder Cloud?

Schaal is maar beperkt van invloed op de totale kosten. U zult zien bij keuzes voor een provider dat deze uiteindelijk dicht bij elkaar liggen. Onderscheidend zijn vaak design keuzes, functioneel en beheer inspanning. (hoe ver doet u zelf nog beheer of is dat uitbesteed?)

9: Wat brengt de toekomst?

Dankzij innovaties ontwikkelt door ondermeer publieke Cloud providers en diverse Cloud management software bedrijven is het nu mogelijk om uw eigen omgeving in een service delivery model aan te bieden aan interne gebruikers. Daarbij zijn koppelingen voor ondermeer uitwijk, tijdelijk capaciteit (bursting) en SAAS integratie meer-en-meer de way-to-go.

Er is maar 1 logische uitkomst: Bereken uw business case en concludeer op basis van feiten.

Zie ook onze hoofdpagina over Cloud.

Heeft u nog meer vragen of wenst u advies? Stel ze gerust of maak een afspraak via info@dovilo.eu

Partners

Huawei GoldDELL EMCvmwareCloudian PetaByte backup & archive solutionsHP Enterprise

Meer weten? Stel uw vraag

Of neem direct contact op via +31 (0)85 - 486 86 86 of info@dovilo.eu