De 6 R’s van migratie is een raamwerk dat wordt gebruikt om verschillende benaderingen te categoriseren die organisaties kunnen volgen bij het migreren van hun IT-systemen en applicaties naar een nieuwe omgeving. Elke “R” staat voor een andere strategie voor migratie. Dovilo houdt koers op zorgeloos versnellen vanuit ICT door middel van de inzet van dit raamwerk voor haar wendbare hybride oplossingen voor koersvaste cloud transformaties.

 1. Rehost: Deze aanpak, ook wel ‘lift and shift’ genoemd, omvat het verplaatsen van applicaties en systemen naar een nieuwe omgeving zonder noemenswaardige wijzigingen aan te brengen. Meestal gaat het om het verplaatsen van applicaties van de infrastructuur op locatie naar de cloud of van de ene server naar de andere. Het voordeel van rehosting is dat het relatief snel gaat en minimale aanpassingen vereist, waardoor organisaties kostenbesparingen en schaalbaarheidsvoordelen van de cloudinfrastructuur kunnen realiseren.
 1. Replatform: Bij deze aanpak worden applicaties met minimale wijzigingen naar een nieuw platform verplaatst. Het gaat om het maken van enkele aanpassingen aan de onderliggende infrastructuur of services om te profiteren van de mogelijkheden van het nieuwe platform. Bijvoorbeeld het verplaatsen van een database van een server op locatie naar een beheerde databaseservice in de cloud. Replatforming kan betere prestaties, schaalbaarheid en kostenefficiëntie bieden in vergelijking met de oorspronkelijke omgeving.
 1. Replace: Deze strategie omvat het vervangen van bestaande applicaties door in de handel verkrijgbare off-the-shelf (COTS) software of SAAS. Het wordt ook wel “out-of-the-box” migratie genoemd. Organisaties kunnen voor deze aanpak kiezen wanneer de bestaande software verouderd is, essentiële functies mist of niet langer wordt ondersteund. Het voordeel van terugkoop is de mogelijkheid om gebruik te maken van moderne softwareoplossingen zonder uitgebreide ontwikkelings- en aanpassingsinspanningen.
 1. Refactor: Refactoring, ook wel “rearchitecting” genoemd, omvat het aanbrengen van aanzienlijke wijzigingen in de bestaande applicaties om ze te optimaliseren voor de nieuwe omgeving. Deze aanpak omvat vaak het opnieuw ontwerpen van de architectuur, het gebruik van cloud-native services en het benutten van platformspecifieke functies. Refactoring kan de prestaties, schaalbaarheid en veerkracht verbeteren en tegelijkertijd profiteren van cloudmogelijkheden.
 1. Retire: in deze strategie identificeren organisaties applicaties en systemen die niet langer nodig zijn of verouderd zijn en deze buiten gebruik stellen. Het buiten gebruik stellen van onnodige componenten vereenvoudigt het migratieproces, verlaagt de onderhoudskosten en verbetert de algehele systeemefficiëntie.
 1. Retain: Soms is het niet haalbaar of niet rendabel om bepaalde applicaties of systemen te migreren. In dergelijke gevallen kiezen organisaties ervoor om ze in de huidige omgeving te behouden, meestal als het gaat om essentiële verouderde systemen of zwaar op maat gemaakte oplossingen. Door te behouden kan de organisatie middelen richten op andere migratie-inspanningen terwijl de benodigde functionaliteit behouden blijft.

De voordelen van het gebruik van de 6 R’s van migratie zijn:

 1. Flexibiliteit: het raamwerk biedt een scala aan opties, waardoor organisaties de meest geschikte migratiestrategie kunnen kiezen op basis van hun specifieke behoeften, budget en tijdlijn.
 1. Kostenbesparingen: door naar de cloud te migreren of nieuwe technologieën toe te passen, kunnen organisaties vaak kostenbesparingen realiseren door lagere infrastructuur- en onderhoudskosten.
 1. Schaalbaarheid: migratie kan ervoor zorgen dat systemen en applicaties gemakkelijk kunnen worden geschaald, waardoor tegemoet wordt gekomen aan groeiende zakelijke behoeften en fluctuaties in de vraag.
 1. Verbeterde prestaties: het moderniseren of herstructureren van applicaties tijdens de migratie kan leiden tot verbeterde prestaties, een betere gebruikerservaring en een hogere productiviteit.
 1. Wendbaarheid: het migratieproces kan systemen flexibeler maken, waardoor organisaties zich snel kunnen aanpassen aan veranderende bedrijfsvereisten en nieuwe technologieën kunnen benutten.
 1. Beveiliging en betrouwbaarheid: migreren naar nieuwere platforms of cloudomgevingen kan verbeterde beveiligingsfuncties, gegevensbeschermingsmechanismen en verbeterde systeembetrouwbaarheid bieden.

De 6 R’s van migratie bieden een gestructureerde aanpak om organisaties te helpen hun IT-infrastructuur te optimaliseren, applicaties te moderniseren en de voordelen van cloud computing te benutten, terwijl verstoringen van de bedrijfsvoering tot een minimum worden beperkt.

Remco Cramer, Hybride Cloud Consultant Dovilo: “Elke migratie is anders, maar als er één ding belangrijk is bij een migratie, dan is het wel kennisoverdracht. Dit is cruciaal om optimaal gebruik te maken van de voordelen, beheer accuraat uit te voeren én om je werknemers mee te nemen in het hele veranderingsproces van werken. Selecteer een partner die samen met jouw IT-afdeling die migratie kan uitvoeren en je bedrijf kan ondersteunen waar je kennis en tijd te kort komt. Wij hebben inmiddels meer dan 100 hybride oplossingen geleverd aan organisaties, met transities tussen cloud platformen, on-premise, SaaS en Microsoft365. De uitkomst van de migratie staat vast, maar de weg ernaar toe niet.”

Neem vrijblijvend contact met ons op. We gaan graag het gesprek aan om te kijken hoe u uw omgeving het beste kunt versnellen vanuit ICT.