Business continuity: snel weer aan de slag na een incident

Het aantal ransomware aanvallen is de laatste jaren behoorlijk toegenomen. Zelfs de best beveiligde organisaties werden slachtoffer. Maar ook hardware-storingen, beveiligingsissues of menselijke fouten kunnen op elk moment ICT-processen onderbreken. Door hersteltijd te minimaliseren voorkomt u hoge kosten als gevolg van productie- en dataverlies.

Dovilo biedt hiervoor oplossingen op maat.

Voldoet uw huidige oplossing nog?

Wanneer ICT essentieel is voor uw bedrijfsprocessen heeft u ongetwijfeld al maatregelen genomen om de risico’s en impact van uitval te beperken. Maar na verloop van tijd zijn veel van deze oplossingen niet meer afdoende. De beschikbaarheid en capaciteit van infrastructuur zijn namelijk veelal gebaseerd op verschillende soorten bronnen, zoals on-premise, in datacenters en bij cloud providers. Gaandeweg worden bronnen toegevoegd en verandert de infrastructuur. Dat vereist vaak ingewikkelde aanpassingen aan de recovery-processen om te garanderen dat iedereen binnen de gewenste tijd weer aan de slag kan. Bovendien ontstaan er elke keer nieuwe gevaren voor uw ICT-omgeving, malware wordt steeds slimmer. Het is niet meer een eenmalige aanval. Aanvallers zijn vaak al maanden aanwezig in een netwerk voor ze worden ontdekt.

Daarom is het goed regelmatig te inventariseren en te testen hoe snel u na een incident weer aan de slag kunt. Op basis van verschillende scenario’s maken wij een gedegen disaster recovery plan op maat voor uw organisatie. Deze kunnen we implementeren als turn-key project maar u kunt ook kiezen voor volledige ontzorging met onze Disaster Recovery as a Service.

Beschermd tegen verschillende gevaren

Uw ICT-omgeving kan stil komen te liggen door verschillende oorzaken: een technisch falen, een menselijke fout, brand in een datacenter of ransomware. Opstarten na een incident is daarom ook steeds verschillend. Is de productie-omgeving nog bruikbaar? Is data gecompromitteerd?

Om u te behoeden tegen verschillende gevaren hanteren wij de 3-2-1 regel:

 • 3 kopieën van data: 1 x productiedata, 1 x back-up en 1 x archief, op
 • 2 verschillende soorten media of technologie, bijvoorbeeld cloud én disk, waarvan
 • 1 locatie anders is dan de standaard opslaglocatie

Door deze maatregel kunt u ook bij een ransomware aanval teruggrijpen op ‘schone’ data.

Een doordacht disaster recovery plan op maat met prioritering

Wij begrijpen dat elke minuut uitval kosten met zich meebrengt. Daarom richten we samen met u een disaster recovery proces in, waarbij we zorgen dat iedereen zo snel mogelijk weer aan het werk kan. Onderdelen van dit plan bestaan uit zowel preventieve als oplossingsmaatregelen:

 • fysieke beveiliging
 • back-up van data en systemen
 • inrichten van een uitwijklocatie
 • configuratie van de replicatie
 • maximaal toegestane dataverlies (RPO)
 • maximale hersteltijd (RTO)

Natuurlijk zijn sommige systemen belangrijker dan andere voor uw essentiële bedrijfsvoering. Dit brengen we in kaart tijdens een impact- en risicoanalyse en nemen we mee in de prioritering voor het disaster recovery plan.

Disaster Recovery mogelijkheden

Op basis van uw wensen en de uitkomsten van de impact- en risicoanalyse gaan we aan de slag. Afhankelijk van uw situatie betekent dat:

 • ontwerp en implementatie van een nieuwe infrastructuur
 • configuratie van de bestaande infrastructuur
 • volledige ontzorging met Disaster Recovery as a Service in de cloud

Disaster Recovery as a Service

Wilt u geen zorgen hebben over het opstarten na uitval, kies dan voor Disaster Recovery as a Service. U heeft dan online uitwijk zonder omkijken naar het onderhoud. Daar zorgen wij voor. Daarnaast testen we regelmatig of de replicatie oplossing werkt.

U geeft aan of u voorkeur heeft voor private of public cloud, wat het maximale dataverlies mag zijn (RPO) en de maximale hersteltijd (RTO).

Voordelen van Disaster Recovery as a Service:

 • geen zorgen over onderhoud
 • kostenvoordeel door shared services
 • keuze voor doelomgeving (private of public)
 • gegarandeerde kwaliteit dankzij regelmatige testen
 • 24×7 monitoring van uw systemen

Lees meer over DR as a Service

Stel uw bedrijfscontinuïteit veilig

Wanneer heeft u de laatste keer geëvalueerd hoe snel u weer aan de slag kunt na een incident? En van welke incidenten bent u toen uitgegaan?

Als u een second opinion wilt of hulp bij het inrichten van uw disaster recovery, neem dan contact met ons op. Wij analyseren elke situatie individueel en geven verschillende opties voor uitwijk en recovery, zodat u zelf kunt kiezen wat past bij uw organisatie.