Bel direct op: +31 85 486 86 86

Virtual Desktop Infrastructure

VDI is net als desktopvirtualisatie een technologie, welke al jaren in opmars is. Hoewel beide begrippen te pas en te onpas door en naast elkaar gebruikt worden, is een belangrijk verschil te onderscheiden.

Bij desktopvirtualisatie worden besturingssystemen bedoeld voor desktops in een virtuele omgeving gedraaid. Dankzij producten als Microsoft Virtual PC, VMware Workstation en Parallels Desktop worden desktopmachines in staat gesteld om meerdere besturingssystemen tegelijkertijd te draaien. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn voor het gebruik van Windows in Mac-omgevingen of voor het draaien van legacy XP-toepassingen binnen een nieuwe Windows 7-omgeving. Dankzij desktopvirtualisatie wordt de fysieke machine van de software gekoppeld.

Server-side VDI

Bij VDI is er sprake van desktopvirtualisatie in het datacenter. Het imagebestand van een virtueel besturingssysteem draait hierbij niet op een lokale computer, maar op de server. Via een thin-client, pc, laptop of tablet kan deze image worden benaderd en gebruikt alsof het hierbij om een lokale installatie op een volledig uitgevoerd werkstation gaat. Het grote voordeel voor de IT-afdeling is dat een VDI-omgeving vanaf één punt beheerd kan worden en dat voor de eindgebruiker op afstand werken hetzelfde wordt als lokaal werken. Voorbeelden van zulke VDI-oplossingen zijn bijvoorbeeld VMware View, Citrix XenDesktop, Microsoft Virtual Desktop Infrastructure en Oracle Virtual Desktop Infrastructure.

Client-side VDI met applicatie virtualisatie

Transparant starten gebruikers applicaties op hun PC en zonder dat ze het merken draait deze applicatie centraal in het backoffice datacenter.

Waarin verschilt VDI ten opzichte van Terminal Services?

Het verschil met tussen VDI en het oude vertrouwde Terminal Services zit in de back-end van het systeem. Voor de eindgebruiker is het verschil minder evident. Waar bij Terminal Services sprake is van meerdere sessies op de server, draait bij VDI de virtuele machine geïsoleerd op de server (met een aparte inlog en apart OS), en is er door de toepassing van een virtuele infrastructuur geen sprake van wederzijds beïnvloeden. Daarnaast kun je met TS niet offline werken en is applicatievirtualisatie onmogelijk.

Self Service & tools

Dankzij de automatisering en cetralisatie van applicaties kan een organisatie ook self service optimaal inzetten. Door middel van een webportaal is het mogelijk gebruikers zelf calls aan te laten melden, eventuele interne doorbelasting te regelen en support communicatie te centraliseren.

Diverse tools zijn beschikbaar om onderzoek van gedrag van gebruikers, de software en zaken zoals prestaties en capaciteit verbruik eenvouiger te beheren. Dovilo ondersteund u waar nodig!

Business Continuiteit & DR

Naast de voordelen van centraal applicatie management biedt VDI een eenvoudige oplossing voor ontsluiting na een calamteit naar een uitwijk omgeving. U heeft hier enkel toegang tot internet voor nodig op iedere willekeurige locatie. Zie ook onze business continuity diensten.

Dovilo adviseert

Wij leveren assessments en prestatie verbeterings-adviezen op bestaande omgevingen voor infrastructuur waaronder ook voor VDI.

 

Meer weten? Stel uw vraag

Of neem direct contact op via +31 (0)85 - 486 86 86 of info@dovilo.eu