Afgelopen zomer was het zover: Dovilo en Huawei sloten een partnerovereenkomst voor hybride IT! Door deze partnership kan Dovilo carrier-grade kwaliteit hardware integreren in innovatieve datacenter en cloud-oplossingen, passend bij ieder budget.

Dat klinkt mooi natuurlijk, maar waar hebben we het dan eigenlijk over? Dit werd duidelijk op 17 oktober jongstleden tijdens het event Future Proof IT. Op deze zonnige herfstdag kwamen tientallen IT-professionals naar de Amsterdam Arena om in een informele setting te leren over kostenefficiënt storage schalen, datacenter migraties, software defined WLAN, en meer.

Innovatie en integratie

De middag ging van start met een introductie van de vele activiteiten die Huawei onderneemt. Consumenten kennen Huawei voornamelijk van de mobiele telefoons. Maar wist u dat dit slechts een deel vormt van de miljardenomzet van Huawei? Het bedrijf is een wereldwijde speler op het gebied van IT-infrastructuur en Huawei spendeert 10-15% van haar jaarlijkse omzet aan R&D. Wing Leung, Channel Director Netherlands Enterprise, toonde hoe deze strategie resulteert in een groot portfolio aan onder andere server, netwerk, en storage apparatuur. De kans is daardoor groot dat u – al dan niet ongemerkt – gebruikmaakt van Huawei’s technologie. Dat komt omdat Huawei’s oplossingen veelal flexibel te integreren zijn in allerlei datacenter en cloud oplossingen

IT plannen voor de toekomst

Dat flexibele integratie van infrastructuur nodig is om IT beheersbaar te houden bleek uit de tweede presentatie, gegeven door Bertram Rutte, Directeur van Dovilo. In zijn betoog over de toekomst van IT-strategie, constateerde Bertram dat hoewel het belang van cloud nog steeds toeneemt, bedrijven ook kritischer zijn in het gebruik ervan. Waar voorheen de trend was om alles naar de cloud te migreren, wordt nu eerst gekeken naar de praktische zin van iedere workload migratie. Wat migreer je wel, en wat niet? Hierdoor zijn hybride IT oplossingen vaak nodig, waarbij de focus voor de IT organisatie meer op business agility komt te liggen en het laten samenwerken van diverse applicaties. Door deze verregaande integratie en automatisering neemt de complexiteit van de IT-omgeving verder toe. Om het achterliggend kostenmodel passend te maken is het opstellen van een gedegen IT-strategie van nog groter belang. Daarbij geldt: meten = weten!

Kostenefficiënt storage schalen

Een kostbaar onderdeel van iedere IT-strategie is de opslag van data. Daarom werd uitleg gegeven over manieren om kostenefficiënt storage te schalen. Ed Henzel, Director Data Center Solutions Sales bij Huawei, presenteerde een model waarmee je huidige en toekomstige storage behoeftes kon afzetten tegen het beschikbare budget. Daarbij gaf Ed gelijk een aantal best practices. Denk aan het inbouwen van triple parity  wanneer je disks van 8TB of groter gebruikt, om zo het risico op data loss te reduceren, en het bepalen van de juiste storage technologie voor workloads. In de ideale situatie zou een beheerder zelf zijn eigen Storage-as-a-Service kunnen definiëren en bieden aan de interne organisatie. Daarbij creëert de beheerder verschillende soorten storage op basis van verschillende use-cases en bijpassende technologieën. De gebruiker kan vervolgens de storage kiezen die hij nodig heeft. Dit is mogelijk met een converged storage solution en gevirtualiseerde resource pools.

De vele voordelen van Software Defined (W)LAN

De volgende spreker was Ronald Potharst, Senior IP Solution Manager bij Huawei, die de voordelen van Software Defined (W)LAN toelichtte. Veel WiFi bedrijfsnetwerken kampen met een groeiend aantal gebruikers, die ieder vaak meerdere online devices meenemen. Deze devices draaien op hun beurt weer allerlei applicaties voor verschillende doeleinden. Traditionele, statische netwerkconfiguraties kunnen deze wildgroei slecht aan, omdat zij beperkt zijn door hun vooraf bepaalde netwerktopologie en fysieke locaties. Bovendien worden netwerk resources niet efficiënt benut. Het gevolg: bottlenecks, schaalproblemen, security issues en meer. Een mogelijke oplossing voor de toenemende beheercomplexiteit van WiFi netwerken is IDN, oftewel Intent Driven Networking. Deze software defined technologie maakt het mogelijk om complexe, autonome netwerken te creëren en te automatiseren. Doordat dergelijke netwerken gebruikmaken van AI, kunnen zij zichzelf optimaliseren en bedreigingen voorspellen. Het resultaat is een veiligere omgeving, een lagere beheerlast, en tot wel 80% minder OPEX.

Maak uw datacenter resilient

Na een korte pauze nam Egon van Dongen, Solution Engineer van Zerto, het publiek mee in de wereld van datacenter resiliency. In onze 24-uurs economie verwachten klanten dat services en data constant beschikbaar zijn. Zoals het publiek kon beamen, is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Processen worden continu gepland en ongepland verstoord. De kosten van deze downtime lopen rijzen al snel uit de pan. Bij een RPO en RTO van 4 uur is de schade al snel 1,3% van de jaarlijkse omzet. In zo’n geval is traditionele disaster recovery en het maken van backups niet meer afdoende. In plaats daarvan dient workload mobility gemaximaliseerd te worden in door middel van multi-cloud technologie en storage agnostische data. Hierdoor kan data makkelijk tussen allerlei omgevingen in het datacenter migreren, dan wel gerepliceerd worden. Om dit op grote schaal te kunnen doen, zijn traditionele snapshot methodes te resource-intensief. Daarom heeft Zerto een IT resilience platform ontwikkeld, dat gebruikmaakt maakt van journal-based data recovery technologie. Dit maakt ‘rewind and recovery from any point in time’ mogelijk. Een praktische toepassing van dit platform is bijvoorbeeld de mogelijkheid om na een ransomware attack terug te spoelen naar 5 seconden voor de aanval, waardoor het merendeel van de data gewoon beschikbaar blijft. Natuurlijk is dit ook mogelijk in minder extreme situaties, zoals bij uitval van een server.

Een stappenplan voor datacenter migraties naar de cloud

Het laatste woord was aan Jordy Bax, IT Workspace Analyst & Architect, wiens presentatie de titel “Datacenter migratie: bent u cloud-ready’ had. Jordy vertelde dat 85% van alle enterprises tegenwoordig multi-cloud gebruiken, waarvan 58% hybrid cloud gericht is. Zoals eerder gezegd, neemt het belang van cloud binnen de organisatie nog steeds toe. Cloud brengt echter verschillende uitdagingen met zich mee, zoals het gemak waarmee over-provisioned en over-resourced kan worden, wat kostbare gevolgen kan hebben. Met andere woorden: bij een datacenter migratie naar de cloud is het zaak om workloads te right-sizen. In het stappenplan dat Jordy daarvoor toonde werden een aantal praktische adviezen behandeld. De kern? Check, check, dubbelcheck. Door gefaseerd te meten en te optimaliseren, kunnen optimale migrate-to en migrate-out scenarios bepaald worden. Daarbij dient constant rekening gehouden te worden met het gekozen platform waar naartoe gemigreerd wordt.

De digitale transformatie in volle gang

Terugkijkend op de verschillende verhalen en de vragen die het publiek stelde, werd al snel duidelijk dat alle organisaties in meer of mindere bezig zijn met een digitale transformatie. Complexiteit en kosten blijven in deze fase de grootste hindernissen die overwonnen moeten worden. Cloud-based technologieën bieden hiervoor de nodige flexibiliteit, mits kritisch gekeken wordt naar de toepassing en valkuilen worden gemeden. Hierdoor is het in huis hebben van de juiste kennis en ervaring onmisbaar voor een succesvolle transformatie.

Dovilo helpt u op weg

Wilt u meer weten over deze of andere datacenter en cloud technologiëen? Onze specialisten komen graag bij u langs. Maak nu een afspraak.

Wilt u de presentaties ontvangen? Deze kunt u bij ons aanvragen via onderstaand formulier: