Bel direct op: +31 85 486 86 86

Software Defined Storage

Software Defined oplossingen komen meer-en-meer beschikbaar in de laatste twee jaar. Sommige gebruikers zijn er al volop ermee aan de slag gegaan, terwijl het overgrote deel van de gebruikers bij het oude blijven. 

1: Wat is Software defined Storage(SDS)?

Software Defined Storage is een software oplossing die onafhankelijk van enige hardware wordt geleverd. Er zijn meerdere definities op de markt. Key is dat in de markt van storage, software traditioneel gekoppeld en afschreven werd tegelijkertijd met de hardware. Traditionele storage zien wij in de vorm van een storage array voorzien van door de fabrikant ontwikkelde software en wordt geleverd als een propriatary oplossing met integraal software, hardware en support.

2: Waardoor is de ontwikkeling van Software Defined ontstaan?

De behoefte van de markt gaat harder dan de ontwikkeling van disk technologie aankan. Hierdoor ontstaan er allerlei uitdagingen op het terrein van capaciteit, prestaties en de kosten. Een van de oplossingen is het mogelijk maken van realiseren van enterprise storage op iedere hardware. Hierdoor kan iedere Intel server worden gebruikt als storage node of zelfs virtuele servers bij private of publieke Cloud providers (zoals Dovilo, Amazon of Azure)

Om u een idee te geven over de ontwikkelingen van disk technologie versus andere onderdelen in infrastructuur.

✓ CPU speed performance met 8 tot 10 factoren toegenomen

✓ Memory DRAM speed performance met 7 tot 9 keer toegenomen

✓ Netwerk speed performance is 100 keer toegenomen

✓ Bus speed performance factor 20 toegenomen

✓ Hard disk drive (HDD) speed performance is slechts 1.2 times sneller geworden

Ook de disk opslag capaciteit is aan een maximum gekomen door allerlei fysieke beperkingen, waardoor kosten de behoefte gaan overstijgen. De laatste jaren heeft bovendien de globale economische ontwikkeling bijgedragen aan een versnelling van software innovaties.

3: Kan ik hetzelfde ermee bereiken als met traditionele storage?

Zelfs meer dan dat. De innovatie is verder doordat de software defined producten later zijn gestart met ontwikkeling is er op basis van nieuwere en krachtigere software mogelijkheden ontwikkelt. Ook is er veelal ervaring opgedaan om integratie toe te staan van eigen IT en Cloud. Voor de traditionele oplossingen zijn performance en de mate van integratie met Cloud enorm vertraagd doordat het veel moeilijker is een bestaand product aan te passen in plaats van iets nieuws te maken.

4: Een onderneming loopt dan toch meer risico met zo'n nieuw product?

Dovilo levert uitsluitend producten die al veel gebruikt worden en zich bewezen hebben. Het product is vernieuwend maar veelal al meerdere jaren in ontwikkeling voordat het op de markt wordt gebracht. Er zijn inmiddels diverse klanten, die soms wel 10 PetaByte of meer, op deze technologie, aan data bewaren.

5: Ik wil straks naar de Cloud. Is software defined daar op voorbereid?

Ja, juist software defined oplossingen zijn al gebouwd met de wetenschap dat integratie met REST API's, Openstack, en alle gangbare hypervisors (Vsphere, HyperV, KVM) ondersteund worden.

6: Hoe ver kan ik opschalen met software defined storage?

Ongelimiteerd in een lineaire lijn van heel klein 1 TB tot ZETA Bytes aan data.

7: Zijn er wel voldoende features? Zoals snapshots, replicaties en protocol ondersteuning?

Alle denkbare features zitten erin, zoals: deduplicatie, NFS, CIFS, block- en object protocollen. Ook is het mogelijk naar eigen platformen te repliceren en tegelijkertijd naar een Cloud provider.

8: Als standaarden en support zwaarder voor ons wegen op de totale oplossing?

Dit is prima te regelen op basis van het totaal concept van Dovilo, waarbij wij kant-en-klare bouw blokken aan u kunnen leveren, inclusief onze 24x7 ondersteuning.

9: Wij willen eigenlijk niets meer aanschaffen en alleen on-demand tegen de beste prijs prestatie afnemen.

Dit kan uiteraard ook met onze financiele en on-demand oplossingen. Wij kunnen u altijd een oplossing op basis van SDS bieden die onder de kosten van publieke Cloud of traditionele storage kosten liggen.

Heeft u nog meer vragen? Stel ze gerust via info@dovilo.eu

Partners

CiscoExagridvmwareCloudian PetaByte backup & archive solutionsDELL EMC

Meer weten? Stel uw vraag

Of neem direct contact op via +31 (0)85 - 486 86 86 of info@dovilo.eu