Bel direct op: +31 85 486 86 86

Cloud Data opslag

Cloud Data opslag is een belangrijk onderdeel geworden van een ICT operatie. Nu kan groei worden opgevangen met externe data opslag, maar ook functies zoals back-up, uitwijk en file shares komen steeds vaker van een Cloud provider, zoals Dovilo. Hieronder volgen een aantal van de meest voorkomende vragen en antwoorden voor data opslag in de Cloud.

 

1: Data opslag in de Cloud is toch onveilig?

Data opslag moet toegankelijk zijn, want anders is de opgeslagen informatie niet bruikbaar. We beveiligen dit met meerdere kopieën tegen corruptie, met encryptie tegen ontoelaatbare toegang en het netwerk is beveiligd met een firewall. Dit alles is ook in Cloud opzet mogelijk. De grootste risico’s op lekkage liggen veelal bij publieke internet diensten (lage SLA’s) of intern personeel van de gebruiker (USB sticks/email)

2: Wat, als er iets gebeurd met mijn Cloud provider?

Zorg altijd voor een back-up van de Cloud provider, d.m.v. een kopie naar een tweede Cloud provider of op uw eigen omgeving. Denk ook goed na over uw exit strategie!

3: Iedereen zegt dat Public Cloud goedkoper is, maar is dat echt zo?

Nee meestal juist niet. De enige manier om dit uit te zoeken is door een ervaringsdeskundige u te laten adviseren. Een interessant feit is  dat de grote Public Cloud providers vandaag de dag veelal meer dan 80% winst claimen op hun diensten. Dit komt doordat zij proprietary technologie gebruiken (software defined storage) om kosten te verlagen, maar vooral doordat het transport van de data naar en van hun platform en de flexibiliteit van het contract in de totale kosten voor eindgebruikers enorm ophogen. Omvang van de provider is slechts een beperkt aspect in lagere kosten. De kosten worden ook bepaald door transport van data over verbindingen, deze verbindingen leveren het meeste op. Het meeste voordeel ondervindt u door samen te werken met specialisten. Deze kiezen de beste technologie in combinatie met een hoog kennis niveau. Hierdoor ontvangt u de meest efficiënte oplossing.

4: Kan ik al mijn data in de Cloud opslaan met een goede performance?

Ja dit kan, maar er zijn ook situaties met een hoop afhankelijkheden. Let er op dat latency een belangrijk issue is.

5: Kan ik ook de Cloud storage in eigen datacenters plaatsen?

Ja, dit kan zondermeer. U wordt volledig ontzorgt en betaald per eenheid een prijs per maand. Uiteraard is dit alleen in een dedicated opzet mogelijk.

6: Zijn er beperkingen in shared oplossingen, waar ik rekening mee moet houden?

Met shared oplossingen is er vaak een beperking in SLA gebruik. Voor functies zoals test-, ontwikkeling en uitwijk platformen is dit meestal de beste balans tussen prijs en performance.

7: Is maatwerk altijd mogelijk?

Ja, hoewel u op shared platformen dient u te conformeren aan de standaarden, is er in dedicated scenario's zeer veel mogelijk.

 

Er is maar 1 logische uitkomst: Bereken uw business case en concludeer op basis van feiten.

Zie ook onze hoofdpagina over Cloud.

Heeft u nog meer vragen of wenst u advies? Stel ze gerust of maak een afspraak via info@dovilo.eu

Partners

ExagridHuawei GoldCiscoCheck PointDELL EMC

Meer weten? Stel uw vraag

Of neem direct contact op via +31 (0)85 - 486 86 86 of info@dovilo.eu