Bel direct op: +31 85 486 86 86

Disaster Recovery & Business Continuity

Disaster Recovery (DR) raakt alle aspecten van IT, inclusief storage, netwerken, data centers en security. Met deze FAQ trachten wij u inzage te geven in de zaken in relatie tot IT en voor de business van belang zijn in Business Continuity projecten.

 

1: Hebben wij als onderneming uitwijk nodig?

De vraag, die u uzelf zou moeten stellen is: Is de omzet van uw business, of makkelijker, wordt er nog geld verdiend bij totale data- en server-productie verlies? Indien de business schade kan ondervinden van een tijdelijke outage van de IT systemen dan is een uitwijk voorziening zeer zeker aan te raden.

2: Hoe snel moet een uitwijk omgeving beschikbaar zijn?

Dat hangt af van de derving of schade die uw onderneming ondervindt van een verlies aan IT productie. Vaak valt dit te kwantificeren, na enig onderzoek, en kunt u desgewenst applicatie groepen zoals communicatie (VOIP/Exchange) en ERP een hogere SLA geven dan andere IT applicaties. Hierdoor blijven kosten beter beheersbaar.

3: Hoeveel dataverlies mogen we ondervinden?

Ook dit hangt af van de waarde van de informatie en de kosten, die moeten worden gemaakt om data veilig te stellen. Synchroon data opslaan biedt een uitkomst om 100% zeker te stellen dat alle data fysiek gescheiden beschikbaar is na een calamiteit op de primaire locatie. Asynchroon is beter betaalbaar en kan inmiddels tot een paar seconden veel goedkoper dan synchroon worden geleverd. 

4: Is tape back-up een goed medium voor uitwijk?

Tape heeft een onbetrouwbare factor en bevat standaard niet geverifieerde data waardoor het herstel proces dagen kan duren. Ook kan het zijn dat meerdere pogingen noodzakelijk zijn om alle data volledig te herstellen. Meestal wordt gekozen voor een data replicatie naar een tweede locatie. Dit kan inmiddels vrij betaalbaar middels private en/ of publieke Cloud provider oplossingen.

5: Hoe maak ik Disaster Recovery (DR) betaalbaar?

Door gebruik te maken van expertise in de markt. Zoek een partij met ervaring op dit gebied. Sommige Cloud providers leveren een oplossing welke beveiligd en tegelijkertijd gedeelde resources kan opnemen in haar Cloud platform. Hierdoor bespaart u een groot deel van de kosten. Sommige klanten opteren voor een community Cloud, waarbij specifieke security aspecten voor een branche zijn ingeregeld. Dovilo levert DR oplossingen bijvoorbeeld als schil over uw bestaande Cloud providers of u kunt uiteraard gebruik maken van de Dovilo Cloud platformen. (CCD)

6: Wij hebben geen beleid en dus ook geen budget voor Business Continuity Management. Moeten wij als IT dan wel beginnen over DR?

Vaak is een awareness traject gedreven van uit IT een belangrijke stap. Ook verzekert dit IT ervan dat de keuze voor wel of geen DR bewust is genomen door het management, waardoor latere verwijten worden vermeden. Dovilo assisteert vaak in dit soort trajecten met een inleidend gesprek of een algemene presentatie over business resilience en continuity.

7: Hoe moeten we omgaan met ontsluiting van de omgeving in een uitwijk situatie?

Nadat er is gekozen voor de manier waarop de fysieke uitwijk van werkplekken plaatsvindt kan er aansluitend een keuze worden gemaakt voor de oplossing op de uitwijk locatie.

8: Hoe garanderen we de prestaties?

Dovilo is expert op dit gebied en inventariseert uw behoefte en levert de verwachte prestaties in uw uitwijk scenario.

9: Hoe voorkomen we dat we niet (meer) weten wat wij moeten doen tijdens een calamiteit?

Dankzij een regelmatige oefening (2x per jaar) en evaluatie weet iedereen exact wat hij of zij moet doen.

10: Buiten back office infrastructuur heb ik ook nog divers IP verkeer. Hoe kan ik daar mee omgaan?

Een leverancier zoals Dovilo adviseert u over het geheel en kan ook uw IP verkeer mee routeren of aankoppelen op uw bestaande netwerk. MPLS, internet, fiber; alles is mogelijk in dat opzicht.

Er is maar 1 logische uitkomst: Bereken uw business case en concludeer op basis van feiten.

Heeft u nog meer vragen? Stel ze gerust via info@dovilo.eu

Kijk ook op de hoofdpagina over onze diensten Disaster Recovery.

Partners

HP EnterpriseDELL EMCHuawei GoldCloudian PetaByte backup & archive solutionsExagrid

Meer weten? Stel uw vraag

Of neem direct contact op via +31 (0)85 - 486 86 86 of info@dovilo.eu